Referentna lista

ECODRY uređaji među vodećima su u svijetu i postavljeni u preko 1000 građevina, među kojima su veliki broj izuzetno vrijednih kulturnih i povijesnih znamenitosti, ali i obiteljskih kuća, hotela, restorana itd.

Info brošura ECODRY Trajno rješenje problema vlage u zidovima!

Domaći i međunarodni primjeri s referentne liste prikazani po različitoj kategoriji građevine: kulturne znamenitosti, crkve i samostani, društveni objekti, višekatnice, obiteljske kuće, hoteli i restorani itd.

Kulturne znamenitosti

Arheološki muzej – Split, Splitsko-dalmatinska županija

Arheološki muzej u Splitu najstariji je arheološki muzej u Hrvatskoj osnovan 1820. godine. Gradnja današnje zgrade Arheološkog muzeja u Splitu završena je 1914. godine prema projektu austrijskih arhitekata Augusta Kiresteina i Friedricha Ohmanna. Muzej je uključen u program zaštite i očuvanja kulturnih dobra od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Sanacija kapilarne vlage odnosi se na podrumske prostorije muzeja.

Dvorac Pejačević

Dvorac Pejačević – Virovitica, Virovitičko-podravska županija

Dvorac Pejačević je kasnobarokna građevina sa klasicističkim elementima koja se nalazi u centru grada Virovitice. Predstavlja jedan od niza objekata koje je posjedovala slavonska plemićka porodica Pejačević i jedan je od najljepših dvoraca u Hrvatskoj. Gradnja dvorca je trajala od 1800. do 1804. godine, prema projektu austrijskog arhitekta N. Rotha. Dvorac je uključen u program zaštite i očuvanja kulturnih dobra od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Sanacija kapilarne vlage odnosi se na cijeli objekt i sve podrumske i prizemne prostorije dvorca.

Muzej otoka Brača - Škrip, Splitsko-dalmatinska županija

Muzej otoka Brača – Škrip, Splitsko-dalmatinska županija

Muzej se nalazi u Škripu, najstarijem naselju otoka Brača. Smješten je u ambijentalnom sklopu kuća, koje dijelom zatvaraju ilirske zidine. Muzej obuhvaća i prostor rimskog mauzoleja sagrađenog krajem 3. st.., u vrijeme cara Dioklecijana. U Arheološkoj zbirci nalaze se i izlošci iz kamenog doba, pronađeni u špilji Kopačini; predmeti koji govore o svakodnevnom životu Ilira iz brončanog doba; reljefi, žrtvenici i natpisi iz rimskih kamenoloma u blizini Škripa te ostaci ranokršćanske umjetnosti 6. st. Prema legendi, u tom mauzoleju su pokopane Priska i Valerija, kćeri slavnog cara Dioklecijana. Ovaj dragulj kulturne baštine otoka Brača uvijek je rado posjećena destinacija. Sanacija kapilarne vlage odnosi se na cijeli objekt.

Tvrđa, Grad Osijek – Osijek, Osječko-baranjska županija

Tvrđa, Grad Osijek – Osijek, Osječko-baranjska županija

Osječka Tvrđa barokni je grad-tvrđava izgrađen u 18. stoljeću, nastao transformacijom zatečenog starijeg povijesnog grada koji je stajao na ključnom strateškom prijelazu preko rijeke Drave. Prvi je novi grad-tvrđava nastao u velikom strateškom sustavu baroknih utvrđenih gradova na granici prema Osmanskom carstvu kojega je od 1712. godine koncipirao i izgradio princ Eugen Savojski.

Tvrđa pripada najznačajnijim starim hrvatskim gradskim jezgrama i najveći je sklad baroknih vojnih zgrada očuvanih do danas.
Sanacija kapilarne vlage odnosi se na objekt unutar starih gradskih zidina koji je u nadležnosti Grada Osijeka.

Donja Dubrava, Međimurska županija

Ova povijesna stoljetna zgrada se s velikom pažnjom i ulaganjima kompletno obnavlja i stavlja u poslovnu funkciju. Sanacija kapilarne vlage odnosi se na cijeli objekt i sve podrumske i prizemne prostorije.

Donja Dubrava, Međimurska županija

Donja Dubrava, Međimurska županija

Ova povijesna stoljetna zgrada se s velikom pažnjom i ulaganjima kompletno obnavlja i stavlja u poslovnu funkciju. Sanacija kapilarne vlage odnosi se na cijeli objekt i sve podrumske i prizemne prostorije.

Galerija Waldinger, Tvrđa – Osijek, Osječko-baranjska županija

Galerija Waldinger, Tvrđa – Osijek, Osječko-baranjska županija

Galerije Waldinger se nalazi u blizini Vodenih vrata u Tvrđi, unutar gradskih zidina. Osječka Tvrđa barokni je grad-tvrđava izgrađen u 18. stoljeću i pripada najznačajnijim starim hrvatskim gradskim jezgrama i najveći je sklad baroknih vojnih zgrada očuvanih do danas.

Galerija Waldinger je mjesto na kojem se održavaju razne izložbe i kulturni programi. Sanacija kapilarne vlage odnosi se na cijeli objekt.

Utvrda Burg Suomenlinna

Utvrda Suomenlinna – UNESCO lista svjetske baštine

Suomenlinna je utvrda u južnoj Finskoj, na ulazu u helsinšku luku. Švedski kraljevi su započeli njezinu izgradnju 1748. godine na otočićima koji su međusobno spojeni mostovima kako bi se obranili od nadiranja Ruskog Carstva. Stoga ova utvrda ima zvjezdoliki plan i mnoštvo bastiona koji su prilagođeni njezinoj lokaciji na šest otoka. Od 1991. godine nalazi se na UNESCO-ovu popisu svjetske kulturne baštine. Sanacija kapilarne vlage odnosi se na cijeli objekt i specifična je jer se radi o 6-metara debelim zidovima utvrde na obali mora.

Dvorac Miel, Njemačka

Dvorac Miel – Njemačka

Gradnja dvorca Miel je trajala od 1768. do 1772. godine na temeljima stare srednjovjekovne utvrde koja je izgorjela. Ovo je kasno-barokna građevina koja odgovara francuskom stilu gradnje “Maison de Plaisance”. Stoljećima je dvorac Miel bio središte bogatih plemićkih porodica, a u današnje vrijeme je preuređen u ekskluzivan hotel sa zahtjevnim igralištem za golf. Sanacija kapilarne vlage se odnosi na cijeli objekt i pored uređaja za sanaciju kapilarne vlage uključuje i primjenu specijalne visokokvalitetne ECODRY žbuke i boje.

AOSTA Castello di Aymavilles

AOSTA Castello di Aymavilles – Italija

Karakteristična četiri cilindrična tornja ove utvrde su građena još u 14. stoljeću, a sadašnji izgled utvrda dobiva oko 1730. godine kada je bila u vlasništvu baruna Giuseppe Felice of Challant. Ova utvrda je vrlo popularna turistička atrakcija koja se nalazi na sjeveru Italije u podnožju Alpa. Sanacija kapilarne vlage se odnosi na cijeli objekt.

Dvorac Rijckholt, Nizozemska

Dvorac Rijckholt – Nizozemska

Fundamenti dvorca Rijckholt u Nizozemskoj potječu još iz 1043. godine da bi sadašnji izgled dvorac dobio između 1485. i 1489. godine. Dvorac je stoljećima bio sjedište bogatih vlastelinskih porodica, a danas je preuređen u luksuzan hotel i mjesto za specijalne raskošne evente. Sanacija kapilarne vlage se odnosi na cijeli objekt.

Sveučilište, Milano - Italija

Sveučilište – Milano, Italija

Sveučilište u Milanu je osnovano 1924 spajanjem dvije edukativne institucije koje su bile aktivne od 1861. godine. U sklopu sveučilišta nalazi se više povijesnih zgrada koje su građene još u 15. stoljeću. Sanacija kapilarne vlage se odnosi na više zgrada koje su u nadležnosti Sveučilišta u Milanu i pri tome se sanacija odnosila na cijelu građevinu.

Bazilika Madonna dei Sette Dolorie, Italija

Bazilika Madonna dei Sette Dolorie, Italija

Bazilika se nalazi u talijanskom mjestu Pescara na obali Jadranskog mora i građena je u nekoliko etapa u razdoblju od 1665. do 1757. godine. Sanacija kapilarne vlage se odnosi na cijelu baziliku.

Crkve i samostani

Crkva Preslavnog imena Marijina – Osijek, Osječko-baranjska županija

Župna crkva Preslavnog imena Marijina u Osijeku prekrasna je prostrana barokna crkva sagrađena 1714. godine. Crkva je uključena u program zaštite i očuvanja kulturnih dobra od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Sanacija kapilarne vlage odnosi se na cijelu crkvu.

Sagrada Familia, Barcelona

Sagrada Familia, Barcelona

Bazilika Svete obitelji, katalonski: Temple Expiatori de la Sagrada Família, u Barceloni je krunsko remek djelo arhitekta Antonija Gaudíja. Ova monumentalna neo-gotička vizija, s naglaskom na visini, trebala je simbolizirati jedinstvo neba i zemlje. Gaudí je zamislio baziliku kao golemo alegorijsko djelo koje će se sastojati od tri monumentalne i simbolične fasade. Zapadna, ulazna, fasada je posvećena Kristovom rođenju, istočna njegovom životu i muci, a južna – uskrsnuću. Sanacija kapilarne vlage odnosi se na cijelu baziliku.

Santa Catarina del Sasso, Italija

Santa Catarina del Sasso, Italija

Santa Catarina del Sasso je rimsko-katolički samostan sagrađen na grebenu iznad jezera Maggiore u Italiji. Gradnja samostana je započela još u 14. stoljeću, a poznate freske koje se nalaze u njemu, potječu iz 19. stoljeća. 1914. godine je samostan proglašen spomenikom kulture. Sanacija kapilarne vlage odnosi se na cijeli samostan.

Maria Stern, Riedering, Njemačka

Maria Stern, Riedering, Njemačka

Ova staro-gotička crkva u blizini jezera Simsee u Bavarskoj, ima svoje začetke još u 10. stoljeću. U crkvi se nalaze veliki broj vrlo impresivnih zavjetnih slika od kojih je najstarija iz 1710. godine. Crkva je često obnavljana tako da je 1750-godine pod vodstvom poznatog graditelja Johann Michael Fischer-a dobila sadašnji barokni izgled. Sanacija kapilarne vlage odnosi se na cijelu crkvu.

Basilika Santa Maria delle Grazie (Leonardo da Vinci) – Milano, Italija

Basilika Santa Maria delle Grazie (Leonardo da Vinci) – Milano, Italija

Crkva Svete Marije Milostive (talijanski: Santa Maria delle Grazie) je slavna crkva dominikanskog samostana u Milanu, koja je upisana na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi. Crkva je slavna zbog murala (zidne slike) Posljednje večere Leonarda da Vincija, koja se nalazi na zidu samostanskog refektorija. Milanski vojvoda Francesco I. Sforza je naručio izgradnju dominikanskog konvikta i crkve na mjestu malene kapele posvećene sv. Mariji Milostivoj i samostan je završen 1469. godine, dok je gradnja crkve još potrajala do 1490. godine. Sanacija kapilarne vlage odnosi se na cijelu crkvu.

Martinus, Nizozemska

Martinus, Nizozemska

Katolička crkva sv. Martina nalazi se na obali rijeke Maas u Nizozemskoj. Ova zgrada građena od crvene-opeke sagrađena je od 1857. do 1858. godine pod vodstvom arhitekta R.J.H. Cuypers. Ona predstavlja neo-gotički arhitektonski stil i ima toranj. Dijelovi crkve potječu iz 15. stoljeća, a u njoj se nalaze i orgulje izrađene u razdoblju 1625-1650 godine. Sanacija kapilarne vlage odnosi se na cijelu crkvu.

Društveni objekti

Zgrada Općinskog državnog odvjetništva - Zagreb

Zgrada Općinskog državnog odvjetništva – Zagreb

Zgrada je izgrađena početkom prošlog stoljeća te je pod zaštitom konzervatorske struke. Sanacija kapilarne vlage se odnosi na cijelu građevinu i obuhvaća površinu koja je približno pravokutnog oblika s vanjskim dimenzijama cca. 11 m x 37 m.

Društveni dom – Hrastovljan, Varaždinska županija

Društveni dom u Hrastovljanu pripada Općini Martijanec s površinom od bruto cca. 340 m². Objekt je kompletno obnovljen 2017. godine. Sanacija kapilarne vlage odnosi se na cijeli društveni dom.

Šumarski dom (Hrvatske šume) – Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija

Šumarski dom (Hrvatske šume) – Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija

Ova zgrada u nadležnosti Hrvatskih šuma se nalazi u centru Vinkovaca i zbog velike količine vlage u zidovima i prostorijama nije se dugo vremena mogla namjenski koristiti. Sanacija vlage se odnosi na cijeli objekt.

Višekatnice

Višekatnica u Starom Gradu u Dubrovniku, Dubrovačko-neretvanska županija

Ova višestoljetna stara kamena kuća nalazi se u starom dijelu Dubrovnika, Gradu kako ga Dubrovčani zovu, unutar stare gradske jezgre koja je uvrštena na Unesco-vu listu Svjetske baštine. Kuća se proteže na četiri etaže, od kojih je najniža ukopana s dvije strane u kamenu stijenu. Iako je kuća predivno preuređena kapilarna vlaga prodire u zidove i nanosi vidljivu štetu. Sanacija vlage odnosi se na cijeli objekt.

Prizemni stan u višekatnici – Zagreb

Stan se nalazi blizu Ilice, jedne od glavnih zagrebačkih gradskih ulica i simbola grada Zagreba. Sanacija vlage odnosi se na prizemni stan i podrumske prostorije ispod stana u ovoj staroj višekatnici građenoj početkom prošlog stoljeća.

Stan u suterenu - Zagreb

Suterenski stan u višekatnici – Zagreb

Stan se nalazi blizu Trga dr. Franje Tuđmana, odnosno Ilice. Sanacija vlage odnosi se na suterenski stan u ovoj staroj višekatnici građenoj početkom prošlog stoljeća.

Humboldstrasse, München, Njemačka

Humboldstrasse, München, Njemačka

Ova stara višekatnica građena je početkom prošlog stoljeća i nalazi se u prekrasnoj ulici gotovo u centru Münchena. Sanacija vlage odnosi se na sve podrumske i prizemne prostorije ove veličanstvene višekatnice.

Hedwigstrasse, Leipzig, Njemačka

Hedwigstrasse, Leipzig, Njemačka

Ova stara višekatnica se nalazi u Leipzigu, u prelijepom dijelu grada Neustadt. Zgrada je građena krajem 19. stoljeća. Sanacija vlage odnosi se na sve podrumske i prizemne prostorije ove prekrasne višekatnice.

Orleansstrasse, München, Njemačka

Orleansstrasse, München, Njemačka

Ova stara višekatnica se nalazi u glavnoj ulici koja prolazi pokraj Ostbahnhof-a u Münchenu. Zgrada je građena početkom prošlog stoljeća. Sanacija vlage odnosi se na sve podrumske i prizemne prostorije ove lijpe višekatnice.

Obiteljske kuće

Obiteljska kuća - Belica

Obiteljska kuća – Belica, Međimurska županija

Ova prekrasna obiteljska kuća se nalazi u mjestu Belica kod Čakovca. Sanacija kapilarne vlage se odnosi na podrumske i prizemne prostorije cijele građevine i obuhvaća površinu koja je približno pravokutnog oblika s vanjskim dimenzijama cca. 14,5 m x 11 m.

Obiteljska kuća – Prisavlje, Zagreb

Ova obiteljska kuća se nalazi u fazi kompletne renovacije što uključuje i sanaciju kapilarne vlage koja je u velikoj mjeri prisutna. Sanacija kapilarne vlage se odnosi na podrumske i prizemne prostorije cijele građevine i obuhvaća površinu koja je približno pravokutnog oblika s vanjskim dimenzijama cca. 12,8 m x 15,1 m. Zidovi su očišćeni od stare žbuke i boje, i kao takvi u kombinaciji s konstantnim prozračivanje omogućavaju izuzetno brzu sanaciju kapilarne vlage.

Obiteljska kuca - Rovinj, Istarska županija

Obiteljska kuća – Rovinj, Istarska županija

Rovinj je jedan od najjačih turističkih centara u Isti, ali i na cijelom Jadrana. Rovinj se nalazi u području Crvene Istre, odnosno crvenog tla (crljenice) i ima mediteransku klimu. Sanacija kapilarne vlage odnosi se na cijelu obiteljsku kuću.

Obiteljska kuća – Lekenik, Sisačko-moslavačka županija

Obiteljska kuća – Lekenik, Sisačko-moslavačka županija

Ova obiteljska kuća se nalazi u Lekeniku, u prekrasnom mjestu na pola putu između Siska i Velike Gorice. Sanacija kapilarne vlage se odnosi na prizemne prostorije cijele građevine i obuhvaća površinu koja je približno pravokutnog oblika s vanjskim dimenzijama cca. 13 m x 10 m.

Obiteljska kuća, Rijeka

Obiteljska kuća – Rijeka, Primorsko-goranska županija

Ova obiteljska kuća se nalazi nedaleko centra Rijeke, na staroj cesti koja vodi do centra, i naslanja se na stijenu stražnjom stranom kuće. Iako je vlasnik, po struci građevinac, odlično riješio odvodnju oborinskih voda i izolirao spojeve zgrade sa stijenom, kapilarna vlaga kroz zidove objekta prodire u kuću i pravi vidljivu štetu. Sanacija vlage se odnosi na cijeli kuću.

Obiteljska kuća – Pešćenica, Sisačko-moslavačka županija

Ova obiteljska kuća se nalazi u Pešćenici, malom mjestu na pola putu između Siska i Velike Gorice. Kuća se nalazi u procesu cjelokupne obnove, a sanacija kapilarne vlage se odnosi na prizemne prostorije cijele građevine i obuhvaća površinu koja je približno pravokutnog oblika s vanjskim dimenzijama cca. 15,7 m x 6,5 m.

Obiteljska vila, Beograd

Sanacija vlage odnosi se na podrumske i dijelom prizemne prostorije u ovoj prostranoj obiteljskoj vili u starom dijelu Beograda. Vila je građena početkom prošlog stoljeća.

Winsolsheim, Berg, Njemačka

Weinolsheim, Njemačka

Ova predivna obiteljska kuća se nalazi u mjestu Weinolsheim u Njemačkoj. Sanacija kapilarne vlage se odnosi na podrumske i prizemne prostorije cijele kuće.

Glücksburg, Lorenz, Njemačka

Glücksburg, Njemačka

Ova prekrasna obiteljska kuća se nalazi u mjestu Glücksburg na sjeveru Njemačke. Sanacija kapilarne vlage se odnosi na podrumske i prizemne prostorije cijele kuće.

Münchberg, Bunzel, Njemačka

Münchberg, Njemačka

Ova predivna poslovno-obiteljska kuća se nalazi u malom mjestu Münchberg u sjevernoj Bavarskoj u Njemačkoj. Sanacija kapilarne vlage se odnosi na podrumske i prizemne prostorije cijele kuće.

Hoteli i restorani

Boutique-Hotel Tvrđa, Osijek

Boutique-Hotel Tvrđa, Osijek

Boutique-Hotel Tvrđa je smješten u staroj baroknoj zgradi unutar gradskih zidina u Tvrđi. Osječka Tvrđa barokni je grad-tvrđava izgrađen u 18. stoljeću i pripada najznačajnijim starim hrvatskim gradskim jezgrama i najveći je sklad baroknih vojnih zgrada očuvanih do danas.

Zgrada u kojoj se nalazi hotel je kompletno renovirana 2018 godine, a sanacija kapilarne vlage odnosi se na podrumske prostorije objekta.

Villa Iva – Ilok, Vukovarsko-srijemska županija

Ilok je najistočnije naselje Hrvatske izdignuto iznad Dunava i okruženo vinogradima. Villa Iva je smještena u staroj građevini, gotovo u centru starog dijela grada, i uključuje restoran s terasom, vinski podrum i 13-boravišnih soba. Sanacija vlage odnosi se na restoran, ulazni svod, cjelokupno pročelje i djelomično podrumske prostorije.

Restoran „Zur Post“ – Erding, Njemačka

Restoran „Zur Post“ – Erding, Njemačka

Ova zgrada je građena krajem 17. stoljeća i nalazi se na liste zaštićenih kulturnih dobara. Ubraja se u tipične stare tradicionalne bavarske građevine u kojoj su danas smješteni hotel i restoran. Sanacija kapilarne vlage se odnosi na cijelu građevinu.

Scroll Up